Dým na první pohled nevypadá škodlivě ale není pro Vaše zdraví dobrý
Ačkoli ne každý má stejnou citlivost na různé pachy, dýmy či kouře, je dobré se vyvarovat vdechování dýmů. V případě, že se člověk vyskytuje v těsné blízkosti dýmu, může mu po expozice touto emisí po čase způsobit závažné zdravotní onemocnění. Největší zdravotní hrozbou při vdechování dýmu představují jemné fibrogenní jemné částice, které se často prvotně projevují jako pálení očí, tvorby hlenu na sliznicích nebo zhoršujícím se stavu kardiovaskulární soustavy.
Jak zjistit, zda na Vás dým působí negativně:
- Každý může pociťovat pálení očí, rýmu, kašel, hlen, sípání a potíže s dýcháním.
- Pokud máte onemocnění srdce nebo plic, kouř může vaše příznaky zhoršit
- Lidé se srdečními chorobami mohou pociťovat bolest na hrudi, bušení srdce, dušnost nebo únavu.
- Lidé s plicním onemocněním nemusí být schopni dýchat tak hluboce nebo energicky jako obvykle a mohou se u nich objevit příznaky jako kašel, hlen, nepříjemné pocity na hrudi, sípání a dušnost.
Chraňte se před vystavováním dýmu:
- Je důležité omezit expozici dýmem – zvláště pokud máte zvýšené riziko účinků souvisejících s částicemi.
- Pokud máte srdeční, cévní nebo plicní onemocnění, včetně astmatu, promluvte si se svým poskytovatelem zdravotní péče.
- Pokud pracujete v průmyslu, kde se mohou vyskytovat dýmy, promluvte si se svým zaměstnavatelem, jak zlepšit čistotu vzduchu na pracovišti např. aplikací na odsávání dýmu
- Pokud máte srdeční, cévní nebo plicní onemocnění, včetně astmatu, promluvte si nejlépe před možným vystavení se dýmu se svým poskytovatelem zdravotní péče a sestavte plány, jak si chránit zdraví.
- V případě přípravy pokrmů zejména smažení a grilování – dbejte na dostatečné odsávání z prostor vaření, aby nedocházelo k znečišťování okolního vzduchu a vnitřních prostor.
Nejčastěji vyskytujícím se dýmem v průmyslu je svařovací dým
Potřeba kontroly výparů ze svařování je nutnější než kdy dříve. Látky vyskytující se ve svařovacím dýmu, jako je šestimocný chrom, berylium, kadmium, kobalt a nikl, se ukázaly jako velice nebezpečná lidskému organismu. Naštěstí v praxi existuje mnoho cenově dostupných systémů odsávání svařovacího dýmu, které zabraňují, popřípadě snižují vystavování lidského organismu těmto emisím.
Odsávací systémy svařovacího dýmu zahrnují širokou škálu řešení kvality ovzduší. Nejjednodušší systémy odvádějí kontaminovaný vzduch ven. Tato možnost může být atraktivní pro malé výrobní společnosti s nepravidelným objemem svařování. Tato metoda má však stinné stránky, které zahrnují vysoké účty za energii způsobených potřebou dohřívat přívodní vzduch do pracovních prostor. Kromě toho odsávání svařovacích dýmů ze svařování mimo interiér někdy naráží na ekologické předpisy o kvalitě ovzduší. Vzhledem ke stále zpřísňující se legislativě je předpokládáno, že toto řešení odsávacího systému nebude možné v budoucnu provozovat.
Způsob, jak se těmto problémům vyhnout, je filtrovat kontaminovaný vzduch, respektive dým ze svařování. Provozovatel se díky kvalitní filtraci vzduchu vyhne případnému porušení předpisů o kvalitě ovzduší a zároveň ušetří peníze za účty za energii. Vyšší pořizovací náklady filtračního zařízení řešící odsávání svařování jsou v dlouhodobém horizontu více než kompenzovány úsporami energie. Společnosti, které se rozhodly investovat do kvalitní filtrace vzduchu mají rovněž čistější okolí a střechy budov.
https://magazinomode.cz/mezi-nami-zenami-jak-se-rychle-zbavit-vyrazky-rychle-i-za-jednu-noc-zvladnete-to-sama-doma/
https://inspirovanozenou.cz/krasna-podlaha-beze-smouh/
https://casopiskrasa.cz/v-cesku-konci-nazev-lidra-cerpacich-stanic/