Dávno už neplatí, že byste měli jíst nejpozději o páté hodině odpoledne a jít spát hladoví. Kdy si skutečně dopřát poslední jídlo dne, abyste byli fit, klidně spali a neublížili štíhlé linii?
Nemusíte se obávat složitých výpočtů ani tabulek – k ideálnímu času večeře se přepočítáte docela snadno. Podstatné je nejíst ani velmi pozdě, ale ani příliš brzy, tedy několik dlouhých hodin před usnutím. To by vás pak mohl v noci budit hlad a ráno byste se probouzeli unavení a slabí. Dlouhé hladovění a pokles krevních cukrů může způsobit až závratě, mdloby, nechutenství nebo pocit nucení na zvracení.
Dopřejte odpočinek celému tělu
Rozhodně nejezte však ani těsně před spaním. Když se najíte na noc, udržujete v chodu trávicí trakt včetně jater, což se může negativně projevit na regeneraci. Tělo bude nuceno v noci zpracovávat dodanou stravu, bude ji navíc trávit déle než přes den, protože mnoho orgánů je během spánku v útlumovém režimu. I efektivita zpracování energie bude odlišná a hrozí, že mnohem více se uloží do tukových zásob!
Po jídle však krásně usnu … A přiberu
Když se najíte, cítíte se unavení a máte pocit, že byste v minutě zaspali? Usnout po jídle může být skutečně jednodušší, protože když zkonzumujete větší množství sacharidů, vzroste hladina glukózy v krvi a organismus vyplaví inzulín. Ten tuto hladinu sníží obvykle na hodnotu nižší, než byla dříve, což se projeví pocitem únavy a usnadní usínání. Přesto těsně před spaním raději nejezte. Glukóza, která není energeticky využita, se přemění na tuk a ten se následně uloží. A to se samozřejmě projeví na přibývání na váze.
Kdy tedy večeřet?
Ideální čas na večeři je nejpozději hodinu až dvě před spaním – pokud si dáte lehce stravitelné jídlo. Pokud však zvolíte spíše něco těžšího nebo si dopřejete večeři bohatou na sacharidy (ovoce, těstoviny, brambory, pečivo apod.), Jezte nejlépe tři hodiny předtím, než jdete spát. Chodíte do postele kolem desáté, můžete jíst o sedmé večer, pokud si uléháte až s půlnocí, posuňte si večeři klidně na devátou. Můžete si dokonce rozdělit večeři na dvě menší, první si dát v pět nebo šest hodin a druhou snadnější právě kolem deváté.
V případné druhé večeře už ale skutečně šetřete sacharidy, nebo to zkuste zcela bez nich a dejte si například několik plátků šunky, nízkotučný sýr, ale bez pečiva, i zeleniny. Zvažte, jak které potraviny trávíte – pokud je vám po syrové zelenině těžko, zkuste ji alespoň zlehka tepelně upravit, například podusit nebo ogrilovat. Stejně tak do luštěnin přidejte bylinky proti nadýmání, aby vás v noci netížilo.
S velikostí večeře to nepřehánějte. Pokud dodržujete režim pěti jídel denně, pak by měl být největší oběd (asi 30% energetického příjmu), o něco menší by měly být snídaně a právě večeře (25%), ještě snadněji pak dopolední jedno a svačina (každá 10%). Večeří byste měli doplnit zhruba okolo 400 kcal.
Raději zeleninu než krajíc chleba
A co si tedy dávat? Večeři si nachystejte lehkou, bez velké porce sacharidů. Abyste dovolili tělu čerpat energii ze zásobních tuků, místo rizota nebo špaget upřednostněte míchanou zeleninu s kouskem sýra, šunky, vajíčka nebo tuňáka. Zeleninu upřednostněte tu, která obsahuje méně sacharidů, tedy jako květák, lilek, cuketa nebo špagetová dýně, méně často i sladké brambory.

Přijde vám taková večera „hladová“? Zkuste si zpestřit jídelníček luštěninami – zasytí vás vysokým obsahem bílkovin. Můžete vybírat z pestré nabídky druhů, vytvoříte z nich levné pokrmy a snadno se pobijete is obávaným nadýmáním. Zkuste jeden ze šesti tipů na správnou večeři, která netlačí v žaludku a nevede k tloustnutí:
Celozrnný kuskus s rajčaty, olivovým olejem, sýrem a bylinkami
Grilovaná zelenina s řeckým sýrem a rozmarýnem
Hummus s chilli a celerem
Kuřecí kari s cizrnou, bez přílohy
Čočkový salát s mrkví
Špagety z dýně se zeleninou (mrkev, rajče, cuketa, pikantní koření) a sýrem
https://in-in.cz/vyhody-spoluprace-s-financnim-poradcem-pri-ziskani-hypoteky/
https://mymagazin.cz/za-zdravim-i-architekturou-do-luhacovic/
https://promagazin.cz/nuzkova-konstrukce-versus-klasicky-party-stan-co-je-lepsi/